Workbench 2

Oscar Visserwerkplaats

Qua werkzaamheden voor m’n ticketingbedrijf is het wat rustiger nu dus tijd vrijgemaakt voor m’n woodshop. En dus gewerkt aan de workbench. Schaven blijkt echt werk te zijn. Ruw, krom, hol en bol hout recht schaven gaat je niet in de kouwe klere zitten. Het was weer een weekendje ouderwets zweten haha.

In de Woodworking-Masterclass die ik aan het volgen ben wordt continu gehamerd op “zorg ervoor dat voordat je met handtools gaat werken je de boel vlijmscherp hebt…”. En niet “ach het kan nog wel even…”. Dat bleek maar weer ‘ns, zucht. Vrijdagavond was ik begonnen met de schaven zoals ze waren. Ik dacht het kan nog wel. Zaterdag ochtend ben ik echter begonnen met alle schaven eerst te slijpen. Tjongejonge, dat maakt dus echt het verschil. Dat scherpen kost ook weer niet zo heel veel tijd dus echt goed benutte tijd ook nog eens dus.

“The penalty for inaccuracy is more work.”

Paul Sellers

Die zaterdag heb ik het schaven van de 2de ‘skirt’ afgerond en de onderdelen aan elkaar gelijmd en geklemd. Zondag weer uit de klemmen gehaald en begonnen met vlakschaven van de grote vlakken. Weer veel krullen gemaakt :-).

Nu moet ik nog even een ei leggen voor wat betreft de ‘gully’ (de verlaging in het blad waar gereedschap kan liggen). Ik kan deze van de overgebleven ontzettend kromme balkjes maken, of, ik neem hiervoor 2 stijgerplanken of multiplex. Daarna kan er met het leuke werk begonnen worden: joinery! Pen-gat verbindingen maken enzo en de onderdelen in elkaar gaan zetten. Zin in!

Het ei qua bankschroeven is gelegd. De quick-release meubelmakers bankschroef komt op m’n primary werkplek en voor de tailvise heb ik een systeem waarmee ook ‘dogs’ en ‘holdfasts’ kunnen worden gebruikt. Handig voor schaafwerk. Laat ik wel zien als ze ingebouwd zijn.

Met ’t mooie weer ook buiten bezig geweest. Zo zijn we begonnen met het vrijmaken van het houtschuurtje, of wat daar van over is eigenlijk. Er moet veel haardhout weggezagen worden dus maar even van nog net oke hout een zaagbok getimmerd.