Verbouwings update oktober 2022

Oscar Vissereigen huis, werkplaats, woodshop

Afgelopen maanden is er veel gebeurd, in en aan huis, en, in en aan de werkplaats. Niet allemaal gerelateerd aan hout, maar toch… Zeven april waren we 25 jaar getrouwd. In juni net voor de zomervakantie heb ik de knoop definitief doorgehakt om te stoppen als grafisch ontwerper en programmeur, vanaf nu ga ik me professioneel richten op mijn Woodshop. Grote beslissing, ook financieel, maar ik zie er enorm naar uit. Maar er zijn eerst nog wel wat hobbels te nemen, de werkplaats is bijvoorbeeld momenteel niet super werkbaar. Dus “Werk aan de shop”!

Eigen huis

Ons huis is altijd wel ergens ‘in verbouwing’. Afgelopen maanden heb ik o.a. tegels gelegd op het overdekte gedeelte van de veranda en de WC bij de voordeur is afgemaakt. Twee schoorsteenkappen zijn geplaatst, fundering van de schuur is gerenoveerd en er is een start gemaakt om het oude stalletje en ‘de schop’ op te gaan knappen.

De veranda tegels leggen was lastig omdat de ondergrond niet echt vlak was (zelf beton gegoten) en de tegels zijn handgevormd en dus niet recht en onderling gelijk. Maar, prachtig geworden:

En de WC. Eerst wandtegels (witjes) met zwarte randtegels. Muur verder eerst basisleem gestuct, daarna afgewerkt met witte leem. Vloer tegelen. Toilette hangen. E voila:

Met hulp van neef Juun zijn de 2 schoorsteen kappen geplaatst. Dus binnenkort kan ook de houtkachel in de woonkamer aangesloten worden. Deze (Friese) terracotta kappen zijn trekbevorderend, vogel-dicht en voorkomen dat regenwater je pijp in sijpelt.

Het is ondankbaar werk omdat je er later niks meer van ziet, maar het voelt heel goed dat het gedaan is: de fundering van de schuur is gerestaureerd. Vroeger metselden ze dit soort muren met kalk-leem-modder-achtige mortel wat redelijk zacht is en dus vol met ingegroeide wortels. Daarbij heeft hier nooit een goot gezeten waardoor op ‘maaiveld-hoogte’ voegen weggespat zijn:

Het volgende project is het lage dak van de werkplaats, het stalletje en de ‘schop’ deels te isoleren en weer terug te brengen. Het stalletje wordt opslagruimte voor tuinspullen en tools. Grasmaaier, spades en harken, zagen etc. maar ook voor de fietsen en wat bouwmateriaal zoals de betonmolen.

Zolang we hier wonen (nu 22 jaar) hebben we het schopje niet kunnen gebruiken omdat het te vervallen was en vol lag met puin. We gaan hier een carport van maken.

Zover voor nu, ik hou jullie op de hoogte.