Trap

Oscar Vissereigen huis

Het stond al een tijdje op de planning maar nu moest het er dan toch echt van komen: de centrale trap in de keuken naar de 1ste verdieping:

Omdat de oude trap uit 1956 weg moest tijdens de verbouwing van de woonkamer / keuken in 2013 hebben we daarna een tijdelijke ‘bouwtrap’ geplaatst. Te stijl eigenlijk, maar ja, het was slechts voor “tijdelijk”. Oftwel, we hebben het er nu 5 jaar mee gedaan en hij moest maar ‘ns plaats maken voor een nieuwe.

De muur achter de trap is van zachte veldbrand stenen en behoorlijk oneven. Ook het dichtgemetselde deurgat ligt bijna 2 cm dieper dan de muur zelf. Dus klus 1 is de muur straktrekken met cement-stuc.

Na 3 lagen was ie eindelijk recht, waterpas en vlak genoeg om ‘m af te stucen.

Tja, en toen kwam ik tot de conclusie dat als je de muren wilt gaan stucen dat je eerst het plafond moet doen. En als we het plafond willen doen moeten eerst de eiken draagbalken worden geschaafd. Dus eerst nog wat ander werk te doen voordat er daadwerkelijk met de trap kan worden begonnen.

Eerst moesten de spleten onder de draagbalken opgevuld worden met cement. Als je daar dan toch mee bezig bent doe je uiteraard alle balken (niet alleen die in de keuken) en dus ligt vanaf dit moment de keuken en de woonkamer in puin… en dus ook besloten om al het voorwerk ook in de woonkamer door te zetten. Dan hebben we het stof-maken ook helemaal gehad. Hier-en-daar moesten nog wat elektrabuizen worden weggewerkt en verlegd dus dat ook maar meteen gedaan en ook alle muren hebben we alvast voorgestreken met primer zodat de stuc (leem) genoeg grip heeft.

Plafond aan de beurt. Eerst in primer gezet, mooi geel is niet lelijk… Het bleek dat het plafond van hoek tot middenpunt ongeveer 5 cm inzakt. Vooral rondom het trappengat en die wil ik straks netjes en strak gaan afwerken met rechte planken… dus dat moet in ieder geval iets aan gedaan worden. 5 cm is wat erg veel maar ik wil het wel wat recht en waterpas gaan trekken dus de stuc zal in lagen opgezet gaan worden. De eerste laag zit er nu op.

Onder de trap komt een soort inloopkast, provisiekast. En onder in de hoek komt een kast in de kast waarin de vloerverwarming-verdeelblok wordt weggewerkt. Het basis hout voor de trap ligt ook al klaar.