Restoratie JNY schaaf Nº4

Oscar Visserwerkplaats

De Nooitgedagt JNY schaaf Nº4 (bench plane) die ik al aan het gebruiken was – en erg goed bevalt – had een handvat die al eens gelijmd was na een breuk. Tijdens ’n schaafsessie van afgelopen weekend brak ie weer exact op de oude lijmbreuk:

Tijd om de schaaf te restoreren!

Eerst met een augerbit-booromslag 2 gaten geboord (30mm) en ruw de contouren gezagen. Met bijtel en spookschaaf de contour wat verfijnd. De afrondingen aangebracht met rasp en vijl en de grondplaat bevestigingsgaten aangebracht.

Het handvat verder gevormd en het door-en-door gat geboord. Dat was erg spannend omdat dat super straight moet om 100% op de juiste plek uit te komen. Ik bleek er net iets naast te zitten dus mijn advies voor ’n volgende is om van 2 kanten te boren ipv. van 1 kant helemaal er doorheen.

Na polijsten de eerste laklaag aangebracht (blonde Schellak).

Het handvat na 3 coatings weer gemonteerd op de schaaf waarvan ik het ijzerwerk ook meteen maar even opgeschoond heb. Het eindresultaat mag er zijn, het is een lekkere sexy schaaf geworden. Ook de knop voorop heb ik meteen mee geschuurd en opnieuw in de lak gezet. Qua houtsoort verschillen ze wel maar dat is oke. Geen idee welke houtsoort het is. Het is erg fraai, wat gelig/oranje van kleur, 2 tinten dus en is echt bikkelhard. Omdat er ’n wat ingewikkelde draaiende nerfrichting in zit (als sepelia) zal het moeilijk breken, dus perfect voor een handvat dacht ik zo.

Ohja, niet geheel onbelangrijk: hij schaaft weer als een zonnetje!