Renovatie KIRCHNER Lintzaag

Oscar Visserwerkplaats

De oude Lintzaag die ik anderhalf jaar geleden gekocht heb is gerenoveerd en kan ingezet gaan worden. Bijna. Momenteel moet alleen de elektra nog aangesloten worden en dan is ie volledig bedrijfsklaar.

Zo kwam ie binnen. Dof, roestend, onder hars zittend, en 10-tallen jaren verwaarloost, weggestopt ergens in een boeren schuur in Twente…


Om het grondig aan te pakken ben ik begonnen met eerst de complete lintzaag helemaal uit elkaar te halen, elk boutje los, alles er af. De EMF Dordt elektromotor (uit ± 1935) heb ik maar meteen naar een elektromotor-revisie-bedrijf gebracht. Hij is helemaal nagekeken, schoongemaakt en bleek dusdanig oke te zijn dat ie er weer jaren tegen kan.

Dé grote vraag was: strippen en opnieuw lakken, of, grondig reinigen en de bestaande patina behouden. Ik heb voor het laatste gekozen en daar ben nog steeds erg blij mee.

Vervolgens heb ik elk onderdeeltje 1-voor-1 onder de loep genomen, daar waar nodig gerepareerd of vervangen, oppoetsen, zwarten en terug monteren. Alle wiellagers bleken hun beste tijd te hebben gehad, ze maakten daardoor erg veel lawaai. Ze zijn door een gespecialiseerd bedrijf vervangen. Allemaal nieuwe lagers, dus hij draait geruisloos nu, zo fijn…

Ik heb een betonnen plateau gestort letterlijk in de vloer waarop de Lintzaag komt te staan. Anti-vibratie rubbers onder de voeten. En dan langzaam alles weer opbouwen. Nieuwe bandjes op de wielen. Alle houten onderdelen opnieuw gemaakt.

Het typeplaatje opgeknapt. Dit is hoe ie er nu bijstaat:

Als straks de Woodshop ingericht klaar is dan post ik wel een werkplaats-tour.