Nieuwe koers nieuwe kansen

Oscar Visseralgemeen

Al zolang ik me kan heugen heb ik altijd iets met hout gehad. Al was het bij de scouting om met een zakmes een tak te bewerken of thuis in de schuur een kistje in elkaar te timmeren, het kippenhok te maken, etc. Sinds een paar maanden neemt het wat serieuzere vormen aan en dat bevalt me super. Het is zo lekker om met hout bezig te zijn!

Uit de erfenis van m’n overleden schoonvader Harm heb ik een aantal oude houtbewerkingsgereedschappen gekregen zoals schaven, beitels, zagen, booromslagen, lijmklemmen etc. Allemaal handtools. Ook ’n paar apparaten met snoer zoals een lintzaag, bovenfrees en cirkelzaag, maar, ik zie het als een uitdaging zoveel mogelijk snoerloos te werken. Al was het alleen al om minder stof te happen want juist de elektrische apparaten doen het meeste stof opwaaien.

Afgelopen periode was ik erg in de ban van “Japanese Joinery”, echt super fraai is dat. Dit is de kunst van het bouwen met hout maar dan zonder lijm, zonder spijkers en zonder schroeven. Het aan elkaar lassen van houtverbindingen maar dusdanig dat het dus ook niet meer los gaat en lang mee gaat. Zo zijn bijvoorbeeld alle Japanse tempels gebouwd (in aarbevingsgebied) en die staan al duizenden jaren. Ook de Japanse filosofie hier omheen spreekt me enorm aan “Niet tegen de natuur maar met met de natuur”.

Geïnteresseerd? Bekijk onderstaande documentaire over ‘Building without nails’:

Vanuit hier kwam ik bij de Samurai-Carpenter uit, iets luidruchtiger (Canadees met hollandse roots) maar maakt wel erg fraai werk. Daaruit volgde een verdieping is Sam Maloof. Dit is een Amerikaan die oa schommelstoelen maakte (oa voor presidenten) maar ook weer volgens de Japanse Joinery wetten. Mooi typ en doet me ook ’n beetje denken aan schoonvader Harm…

Alle gekregen gereedschappen wilde ik uiteraard dicht onder handbereik hebben maar m’n schuur (nu ‘mijn Woodshop’) was een zooitje. Deze lag vol met verbouwing-overblijfselen, spul dat op ’n zolder moet, onpraktisch brandhout, slechte indeling, etc. Je kent het wel, heb je plek, dan krijg je spullen te stallen… Dus daar ben ik maar ‘ns flink met de bezem doorheen gegaan en heb al behoorlijk wat opgeruimd. Voor € 5,- de stuk heb ik 10 lichtbakken opgehaald (met een lekke band onderweg dus de terugweg met ’n thuisbrengertje er onder). Gisten deel 1 van de 10 TL-bakken opgehangen en aangesloten. Giga bakken aan licht! Dus ik kan nu ook zien wat ik doe. Huidige situatie:

Volgende stap is de schuur meer winddicht te maken zodat het klimaat in de schuur wat beter te beheren is. Als het buiten vriest dan vriest het daar binnen, al zij het met ’n kleine vertraging, al snel ook.

Ondertussen heb ik al wat snabbelklusjes in hout uitgevoerd. Een omlijsting voor het dakraam van onze badkamer, ik heb spatels en lepels in hout gemaakt om mee te koken, 2 zaag- en werkbokken uit oud bouwhout gemaakt, dat soort klusjes.

Op de planning staat het maken van een “Cabinetmakers WorkBench” zodat ik een solide tafel met bankschroef (vise) heb om op te werken. Vooral de bankschroef is onmisbaar. Vorige week heb ik een tweedehandsje kunnen scoren op marktplaats, dus die ligt al klaar. Ook de werktekening is zo-goed-als af. Nu nog maken.

Broer Jeroen heeft een eettafel / keukentafel besteld dus daar ga ik mij de komende tijd op richten. De maten staan al op tekening, ook de joinery is al aardig op weg. PS: Onderstaande tekening is het uiteindelijk niet geworden.