Nieuw project: Workbench

Oscar Visserwerkplaats

Het hout is binnen! Douglas, ongeschaafd, in ruwe lengtes. Oftewel: let’s make a workbench!

Zo moet ie gaan worden (zie tek. 1). In basis is het de ‘Paul Sellers’ workbench, met de ‘skirts’. Maar ik heb er een paar veranderingen in aangebracht. Ik wil ‘m vooral wat zwaarder hebben, ’n werktafel moet niet gaan dansen als ik erop aan het schaven, bijtelen of zagen ben. Ik wil ‘m rock-solid, vandaar zwaardere poten (14 x 14 cm), ’n zwaar blad en ook alle dragers en balken zijn niet te flauw qua afmeting.

De workbench werkhoogte wordt 98 cm. Dat is best hoog, maar – als ik het geloven moet – is de perfecte hoogte voor mij. Krom staan is niet mijn hobby. Hij wordt 250 cm lang en 97,5 cm breed. Het blad wordt 7,5 cm dik. Onderop de verbindingsbalken komt een multiplex plaat, dit maakt een mooie bergruimte voor hout en voor het even parkeren van gereedschappen. Daar waar mogelijk ga ik wiggen gebruiken om de verbindingen bij elkaar te houden (gebaseerd op Japanese Joinery). Zo min mogelijk ijzer in de workbench dus.

De poten. 14 x 14 cm en 87 cm lang.

Ik ben begonnen met alles op lengte te zagen en momenteel zit ik midden in het schaven van alle lengtes. Vanwege de gunstige prijs heb ik voor Douglas gekozen. Dit is niet het perfecte hout maar zeker ook niet de slechtste keuze. Het is wel een berg werk om het een beetje lekker glad te krijgen. Alle tools scherp houden is dus een must.

Het scrub-schaven doe ik met een houten jack-plane van 80 cm. Dat werkt toch wel ’t mooist, hout op hout. Als alle ruwigheden weg zijn maak ik de lengtes vlak met de Stanley Nº7, dan stap ik over op de Record N°5 met een smooth setting. Voor de problematische stukken (en die zijn er veel in Douglas…) gebruik ik m’n Nooitgedagt nº4 smoothing plane. Deze is zo scherp dat ik ermee tegen de nerf in zelfs alles super vlak krijg. Maar, sommige stukken zijn niet-schaafbaar en dan komt m’n schraper (Stanley Nº80) van pas. Voor het kantbreken gebruik ik de kleine low-angle Stanley Nº110. De gebruikte schaven:

Momenteel gaat er in het afronden van m’n andere werkzaamheden veel tijd zitten waardoor de vorderingen van m’n workbench niet echt heel snel gaan. Het is even niet anders. Tegelijkertijd ben ik ook druk met het afronden van de logeerkamer. Deze is nu klaar voor het stucen. Daar moet ik me mentaal altijd even op voorbereiden. Als je begint moet je je door tot ’t af is…

Gigantisch hoeveel houtkrullen er van dat schaven af komen! Super voor ’t aan maken van de kachel trouwens. De sportschool kan ik ook afzeggen, ik raak aardig in vorm van deze klus haha.