Nieuw handvat voor kapzaag

Oscar Visserwerkplaats

Op marktplaats had ik een nog ontbrekende zaag gevonden: een wat kleinere kapzaag. Zaagblad was goed, mooi recht maar wel uitgeleefd bot. Maar vooral: het handvat kon echt niet meer… Dus een nieuwe gemaakt. Online had ik een sjabloon gevonden, die ik een beetje aangepast heb zodat het handvat-ontwerp meer aansluit bij deze kapzaag (tenon-saw) en mijn hand-maat.

Aftekenen en wat aanpassen, gaten boren, dan met een beugelzaagje de contouren volgen. Met een rasp en vijl alle rondingen smooth gemaakt.

Het handvat passend maken op het zaagblad, positie bepalen, hoek van handvat tov. het zaagblad etc. Hoeken afronden waar dat nodig is voor ergonomische grip. Zaag weer scherp geslepen.

Hier op de foto’s ook zichtbaar samen met m’n 2 andere zagen in de reeks. De kleinste is een heel fijne zwaluwstaatzaag, de middelste is de zaag waar ik hier mee bezig ben en de grotere is een wat zwaardere kapzaag. Samen een mooie complete set.

Toen het lastigste: de gaten bepalen voor door de bevestiging. Omdat het zaagblad al gaten heeft en deze moeilijk af te tekenen zijn een beetje op goed geluk geboord… Maar, ze kwamen exact op de juiste plek uit. Het handvat is 3x in de lijnolie gezet. Het hout (Bilenga) krijgt er een diepe oranje kleur van, erg fraai. Dat vind ik toch wel het fijnst voor handvaten, dat je nog voelt dat het hout is en niet een verflaag of plastic.

Koperen boutjes erdoor en klaar is kees. Hij is prachtig geworden en zaagt na een slijpbeurt weer als een mes door boter: