Eiken keukentafel

Oscar Visserwoodshop

Eerste officiële opdracht is het maken van een keukentafel in eiken. Omdat er een metalen onderstel onder komt betreft het alleen het blad. De uiteindelijke afmetingen worden 280 cm lang bij 95 cm breed en 5 cm dik. Het blad krijgt een zogenaamd ‘breadboard end’, dwz. dat er aan beide kopsekanten een dwarsligger tegen aan komt.

Het ruwe hout zag er best wel indrukwekkend uit, en zwaar trouwens…

Eerste fase: alle ruwe kanten schaven. Het hout had cups, bows en ietwat twist die er allemaal uit moest.

Tweede fase: meteen ook de moeilijkste, zo bleek, het joinen van de losse balken. Dit moet zo akelig recht dat dit om enorme precisie vraagt. Oef, beetje in vergist :-). Blijkt enorm veel werk te zijn maar na een gouden tip (van de Amish) blijkt het wel te doen gelukkig.

Derde fase: lijmen.

Omdat ik wat weinig lange lijmklemmen had heb ik er maar 3 bijgemaakt van beukenhout. De laatste lijmbeurt vraagt straks om klemmen die op z’n minst 100 cm kunnen overspannen… Twee stuks van 2 meter 50 en één van 1 meter 20.

Volgende fase: de 2 losse delen, een van 2 balken en een van 3 balken moeten nog worden samengevoegd tot 1 deel van 5 balken (met de nieuwe lijmklemmen). Daarna de breadboard-ends voorbereiden en dan zit het ruwe werk erop. Dan kan er overgeschakeld worden naar ‘fine woodworking’, pen-gat verbindingen maken etc. Zin in!