Een bankje, oude zaag en onderzetters

Oscar Visserwerkplaats, woodshop

Het bankje voor het huis van m’n broer Jeroen was danig aan een reparatie toe. Vijf zit-plankjes gezaagd, geschaafd, in de grey-wash gezet en in de olie. Ziet er toch weer anders uit zo. De rug was nog oke, die komt later wel ’n keer.

Dan had ik nog een aparte handzaag liggen die er erg bar aantoe was. Ik ben helaas vergeten om een ‘voor’-foto te maken maar de zaag was zwaar verroest, het blad was volkomen bruin met een ruw pokdalig oppervlak. De vernislaag van het handvat was aan het afbladderen en zag er niet uit, het embleem was onleesbaar. Er ontbrak 1 moer en 1 was slechts de helft. Kortom, in een staat waardoor ik ‘m – als ie niet zo bijzonder was – waarschijnlijk bij ’t schroot had gelegd.

De reden dat ik ‘m gered heb is omdat ik dit type zaag nog nooit elders gezien heb. Hij is geslepen als een boomzaag, erg grof getand en het blad is van ’n gesmeed Zweeds ijzer. Het handvat lijkt mij van ’n fruithout, zeer hard en diep van kleur. Dus restaureren!

Ik heb het blad 4 dagen in een azijnbad gelegd waardoor de roest er vanaf viel. Daarna licht opgeschuurd waardoor er een fantastisch mooi patina naar boven kwam.

Het handvat heb ik helemaal gestript van alle lak, licht opgestuurd en flink olie laten opslurpen want het voelde kurkdroog. Het embleem weer leesbaar gemaakt en 4 nieuwe koperen bouten erin gezet. Natuurlijk ook meteen de zaag geslepen, hij si weer klaar voor gebruik:

Uiteraard de zaag meteen uitgeprobeerd :-). Ik had nog een gerooide pruimen boomstam liggen. Altijd nog gedacht dat ik daar ‘iets’ mee zou moeten doen, dus dit was ’t moment. De kluit eraf gezaagd, de stam van z’n bast ontdaan en twee ‘plakken’ van de onderkant gezagen. Mooi hout dat pruimenhout, maar bestwel hard trouwens. Mooi setje zo voor m’n whisky ;-).