Bureaukalender 1900

Oscar Visserwoodshop

Domeinnaam 1900.nl was in het bezit van Monique Wakelkamp tbv haar bedrijf Bureau 1900 in Bennekom. Ze had 1900.nl niet in gebruik en tegen een redelijke vergoeding en “een werkstuk van mij” wilde ze er wel afstand van doen. Een houten bureaukalender leek haar wel leuk. Uitdaging aangenomen!

Dit had ze online gevonden:

© Wooden Amsterdam

Leuk vertrekpunt, vooral het idee om iets met kubussen te doen leek mij wel leuk. Die bordjes met de dag en maand, hmm niet zo fan van… 7 dagen + 12 maanden = 19 bordjes ergens in een la, dat moest maar niet.
Alles met kubussen: 1 kubus met de dag, 2 kubussen met cijfers en 1 kubus met de maand er op (verdeelt over 2 kubussen). Betekent 1 kubus in de la, dat is nog net acceptabel 😉

Het moest uiteraard een “1900 look & feel” krijgen. Een beetje Artdeco. Reclaim eikenhout. En natuurlijk alles met de hand, nul elektriciteit gebruikt in dit project. Dit is het ontwerp geworden:

Eerst de kubussen gemaakt en het plateau:

Toen de belettering… dat was even andere koek… Veel getest en veel gefaald. Letters verven, letters gutsen, gutsen en verven, stempelen… Allemaal niet goed genoeg. Het eikenhout heeft te open poriën waardoor verf uitloopt. Even leek het volkomen onmogelijk. Uiteindelijk is de oplossing gebleken: eerst het hout ‘sealen’, de poriën vullen als het ware, dan sticker-sjablonen op ’t hout plakken met uitgesneden letters (geleverd door neef Sander Huisman van Sefh-design), en vervolgens de uitgespaarde letters vullen met zwarte lak.

En dit is het eindresultaat:

Samen met Sonja de Bureaukalender naar Bennekom gebracht, alwaar we door Monique en Guus feestelijk werden onthaald met koffie en gebak. Ze waren er super blij mee!

Ohja, “MCM” voorop de kalender staat natuurlijk voor 1900 in Romeinse cijfers, maar M.C.M. zijn ook de voorletters van Monique, dubbel leuk.