Alles compleet met een ‘lathe’

Oscar Visserwerkplaats

Qua houtbewerkingsmachines heb ik er 4 op m’n lijstje: lintzaag, vlakbank, kolomboor en een draaibank. Paar weken geleden heb ik de laatste, de draaibank, gevonden en opgehaald. Niet uit 1900 maar wel een oudje te noemen. Het is een gietijzeren Atlas uit Kalamazoo (USA) ik schat van rond 1950-1960. Geen grote zware machine maar meer een voor het fijne werk. Kan ‘m helaas nog niet opstellen, de werkplaats is een rommeltje momenteel, maar dat komt snel genoeg.

Kolomboor

Hierbij ook een stock-foto van een kolomboor zoals ik ‘m klaar heb liggen voor restauratie, had ik nog niet besproken hier. Ook een beauty en wel van plusminus 1900 (iets jonger zelfs schat ik). De foto toont niet exact dezelfde, de mijne heeft een groter vliegwiel die boven je hoofd rond draait en is een staande kolomboor, niet hangend… maar wel ongeveer dit zelfde princiepe.

Ik zoek nog naar een mannier om een moderne boorkop onder aan de draaikolom te installeren. Als iemand een tip heeft? Mail aub naar info@1900.nl.