Acht kastlades

Oscar Visserwoodshop

De vaste keukenkast van m’n schoonma Beppie miste nog 8 lades. De kast is gemaakt door schoonvader Harm maar hij heeft ‘m helaas niet af kunnen maken. Dus aangeboden de gaten maar eens te vullen, uiteraard met handgemaakte lades.

8 lades betekend: 32 dovetails, 16 housingdado’s, 12 meter 9x9mm ploeggroeven, 15 meter profiellatten, 64 stuks 45º hoeken en 8 stuks 19mm boorgaten voor de handels. Alles passend maken en verlijmen. Er zitten geen schroeven in enkel hele kleine spijkers om de la-bodem vast te zetten en om de profiellatten vast te zetten.

Tot zover kon ik het allemaal thuis voorbereiden. In de carnavals week (2 dagen voor Beppie’s verjaardag) zijn we naar Friesland gegaan. Alle 8 de lades moesten passend gemaakt worden, wat zo bedacht was want dan kun je het ter plekke exact passend maken. Wel even wennen als je je workbench moet inwisselen voor een workmate… Maar, heb er gelukkig wel alles prima op kunnen doen.

En het finale plaatje met de 8 lades:

Verder moeten er nog 14 kastdeurtjes afgehangen worden. Das niet zo’n ramp maar alles is bedacht met fits-scharnieren. Dat is een ouderwetse bewerkelijke mannier om deurtjes af te hangen maar wel een fraaie moet ik zeggen. Dan nog glas in de bovendeurtjes en dan is ie helemaal klaar.